DEP Presents Gowanus CSO Facility Updates

0

GOWANUS – The NYC Department of Environmental Protection (DEP) presented updated designs for the CSO tank and head house planned for the north end of the Gowanus Canal at the Community Board 6 Parks/Recreation/Environmental Protection Committee meeting on Wednesday evening at the Brooklyn YWCA.

Via DEP Gowanus CSO Facility presentation

Following a public visioning session in July where the DEP first presented designs for the facility and adjacent 1.6-acre open space, the agency has incorporated community feedback into its revised plans such as new color and materials palettes, greenery for the open space, and a “sustainable, resilient” design for the head house that features a “transparent” facade as well as preserved architectural elements from the historic Gowanus Station Building (234 Butler Street).

The 100-year-old Gowanus Station building located at 243 Butler Street, as well as 242 and 270 Nevins Street, are currently in the process of being purchased by the City under eminent domain and face demolition to make room for the eight million gallon Combined Sewage Overflow (CSO) tank and head house as part of the EPA’s cleanup of the Gowanus Canal. The CSO tank will hold excess rainwater and sewage during heavy storms, preventing it from flowing into the canal. A separate 4 million gallon CSO tank will be installed mid-canal by the Fourth Street Basin.

Bklyner reporting is supported by our subscribers and:

“The operational components of the project are an 8 million gallon, mostly underground tank and a head house,” explained Alicia West, Director of Pubic Design Outreach for DEP. “The head house is going to house the electrical, mechanical, the odor control, and also screens which will be removing the large debris that’s coming in with the sewage as it enters the facility. Because the tanks are largely underground we are in this unique and privileged position to be able to provide 1.6 acres of open space for the community for passive recreation over this massive wastewater infrastructure.”

“Early on it was very clear that [the community] wanted a space that felt like the neighborhood—that didn’t just feel like [any other] park,” said West. “We had a lot of discussions about the gritty nature of the neighborhood, but also the history of the neighborhood and [its] different identities over time [wetlands, industrial]. Those sort of layers are things we are looking to evoke in the design.”

“We worked really hard to create a facility that’s going to be efficient and safe for our operators, meet all our requirements for the EPA in terms of keeping combined sewage out of the canal, but also provides a really significant amenity for the community in Gowanus,” she added.

Via DEP Gowanus CSO Facility presentation

Kevin Keating, of Selldorf Architects, presented the updated design for the head house, noting, “We’ve taken into consideration your feedback…and we’ve created a new color palette for the building.” The building’s exterior has been changed been from a white terra-cotta to an earthy “brick-toned” red. Other building materials will include copper, COR-TEN steel, galvanized steel, aluminum, and concrete.

Keating explained that the head house will consist of “three components”—a primary mass, which houses the screening room where physical debris will be removed from the water; a secondary mass, which houses the electrical and mechanical components; and a tertiary mass for the odor control vessels and a [Con Edison] transformer.

He noted that the building’s facade will be composed of a series of louvers that will “basically dissipate in certain areas [to] allow visual transparency into the facility to give a sense of openness and to also break down the scale.” The transparency will allow the public to get a glimpse of the machinery inside the head house as well as part of the CSO tank to  see how the infrastructure works.

Via DEP Gowanus CSO Facility presentation

Digital displays will be mounted at the ground level of the facility, both on Butler and Nevins Streets, to provide passersby with community news as well as educational information about the history of Gowanus and the facility.

Unique architectural elements from the existing Gowanus Station Building, including the pediment and its plaque, scroll keystones from the windows, the stone watertable and sills, will be preserved and integrated into a brick street wall along Butler Street, west of where where the building now stands on the corner of Butler and Nevins.

Via DEP Gowanus CSO Facility presentation

Longtime Gowanus resident and member of the EPA’s Gowanus Canal Advisory Group (CAG) Linda Mariano expressed frustration that the DEP never presented design plans to the CAG for feedback and invited the agency to do so. Mariano is also one of the organizers behind a campaign to save the Gowanus Station Building. “234 Butler Street is a very significant building in Gowanus. It’s State and National [historic site] register eligible. It says, ‘Gowanus.'”

Local blogger Katia Kelly argued that given the high cost—”more than half a billion dollars” of tax payer money—DEP should listen to the community’s pleas to preserve the entire building and develop around it.

“The EPA is working with the State Historic Preservation Office [SHPO] to determine the direction that they would like us to take with the preservation aspect of this project,” West explained. “We are waiting on them to give us some sense of the direction they would like us to go.”

Brad Vogel, a Gowanus resident and historic preservation advocate working with Mariano to save the Gowanus Station Building, noted that the draft Memorandum of Agreement [MOA] that would prevent DEP from prematurely demolishing the structure has not been addressed. “Under Section 106 of the National Historic Preservation Act, if there is a federal undertaking, the responsible federal agency [here, the EPA], is required to consider the effects on historic properties of projects they carry out, assist, fund, permit, license, or approve,” Vogel explained to BKLYNER.

Under Section 106, the EPA is required to consult with the NYS Historic Preservation Office and “other interested parties about how to mitigate the adverse impacts on historic resources…. [T]he agency and SHPO would need to enter into a Memorandum of Agreement to record, formally, what will be done to mitigate the adverse impacts.”

“The MOA is something that’s required under Section 106 of the National Historic Preservation Act, so that’s a federal law,” Vogel said at Wednesday’s meeting. “My hope is that DEP will not go forward with demolition of 234 Butler until we have an MOA in place and until the Public Design Commission has given final design approval.”

Christos Tsiamis, EPA Senior Project Manager on the Gowanus Superfund project, told BKLYNER in an email, “EPA has received extensive comments on the draft MOA by both members of the CAG and by New York City and is currently deliberating on the issue taking into account all comments. A decision by EPA’s Regional Administrator on the final MOA is anticipated in the near future.”

Just south of the head house, plans for the 1.6-acre open space were presented by Josh Price of DLANDstudio. “At the core of this open space is the subsurface facility, the tanks, and while they go deep below the ground they also push up the landscape about five feet above surrounding grade,” he explained. “We have to navigate that slope. We have to get from [the] sidewalk up to the top of the tanks, and while it’s a limitation it’s also an opportunity to do something interesting.”

Via DEP Gowanus CSO Facility presentation

The open space is divided into three parts:

  • The wedge area, closest to the canal, offers the deepest soil volume and will be able to accommodate the biggest plantings
  • The shelf area, on top of the tank, presents “a number of limitations due to the engineering of the tanks” as well as limiting the soil depth to approximately three feet
  • The seam, along the perimeter of the site, will feature a “dynamic edge to navigate the slope [and] stabilize the slope with plant life

While the design for the outdoor space will need to provide paths to accommodate DEP trucks, Price noted that his studio will try to “steal back” as much green space as possible. He said that they will “plant this site as lushly as possible,” however, “given the soil limitations, it’s not an easy task.” He said due to the low soil volume on top of the tank, the plantings there will be “small, hardy [and] robust,” while further away from the tank there will be “greater opportunity for larger shade trees.” The design includes grouping small, multi-stemmed trees near seating to create as much shade as possible.

Via DEP Gowanus CSO Facility presentation

The open space, which will be maintained and operated by the NYC Department of Parks, will offer space for passive recreation, public gatherings, step seating, seat walls, benches, ADA accessible sloped walkways, and “opportunities for park patrons to get right up to the canal’s edge to look across the canal, to see the neighborhood beyond.” An access point onto to the water has not been determined yet.

DEP’s next steps for the project include a preliminary review and approval from the NYC Public Design Commission on November 14. West adds that the Public Design Commission will also host a public meeting later to allow the community to provide additional comments before offering its own feedback on the designs.

“Their final approval doesn’t happen until we’re further along in design, so there’s still time to continue to tweak the design,” West said. “This is why we are here, to listen to you guys and hear from you.”

The DEP will continue to work with Council Member Stephen Levin’s office throughout the project and together will coordinate quarterly meetings to provide updates on the project to the community. West added that DEP will also assign a community liaison to the project whom locals can contact with any questions or concerns.

Several in the audience seemed pleased with DEP’s revised designs. “It looks great. It looks so much better,”  Peter Reich said. He told BKLYNER following the meeting that the updated plan looks “way better” than the initial renderings which he described as “cold, sterile, and empty.” He still has concerns about the plantings and whether there will be enough shade in the open space.

Hildegaard Dina Link also expressed satisfaction with DEP’s revised plan, calling it “phenomenal and beautiful” before adding, “It’s not the old Gowanus, but it could be the new Gowanus.”

Click here to see the full DEP Gowanus CSO Facility presentation.

This story is free to read thanks to the generous support from readers like you. To support independent local journalism and keep local news free, become a member!

Advertisement
Comment policy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here